Θοδωρής Τσούτσος

Είδηση που δεν «θαμπώνει», αλλά σώζει ζωές!

Ο Θοδωρής Τσούτσος γράφει στο sport-fm.gr για τη διπλή σημασία της απόφασης για διενέργεια ελέγχων ντόπινγκ στην Super League.

Η είδηση πέρασε στα ψιλά. Δεν πουλάει... οπαδιλίκι για να δημιουργήσει αίσθηση, να ξεκινήσει κουβέντες και να "χτυπηθεί" στα πρωτοσέλιδα. Ούτε αποτέλεσε πρόταση μιας εκ των τεσσάρων "μεγάλων" για να κάνει ντόρο. Να δημιουργήσει προστριβές. Να φέρει αντιρρήσεις, που πολλές φορές είναι απλά για το θεαθήναι και όχι για την ουσία.

Ηταν μία πρόταση του Αστέρα Τρίπολης. Άρα, τι γκελ να κάνει, έτσι; Κι όμως, είναι μία από τις πιο σοβαρές προτάσεις και τελικά αποφάσεις της Λίγκας το τελευταίο διάστημα. Διότι έχει να κάνει με δύο πολύ σημαντικά θέματα. Την υγεία και την αξιοπιστία. Με αυτή τη σειρά...

Η Super League, λοιπόν, στη συνεδρίασή της αποφάσισε να γίνονται έλεγχοι ντόπινγκ σε τουλάχιστον τέσσερις αγώνες του πρωταθλήματος κάθε αγωνιστική. Αποφάσισε επίσης, να γίνονται έλεγχοι και στις ομάδες Κ20, στα τμήματα υποδομής. Το δεύτερο μπορεί να είναι και πιο σοβαρό από το πρώτο.

Σε συνεργασία με το ΕΣΚΑΝ και με δικά της έξοδα, η Λίγκα αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο, που όμως το τελευταίο διάστημα δεν συμβαίνει. Το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ παραμένει εδώ και κάποιους μήνες ακέφαλο. Με αποτέλεσμα να έχει δυσλειτουργίες. Πιθανότατα και σε άλλα αθλήματα, αλλά τελικά και στο ποδόσφαιρο. Οι έλεγχοι ντόπινγκ τη φετινή σεζόν αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Αυτή την ακατανόητη κατάσταση, λοιπόν, προσπαθεί να διορθώσει η Λίγκα. Η αξιοπιστία του προϊόντος της ασφαλώς και είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Οχι όμως το πιο σοβαρό. Οι "ψεύτικες" νίκες, που διαχρονικά έχουμε δει να υπάρχουν σε όλα τα αθλήματα σε όλα τα σημεία του πλανήτη, δεν είναι η χειρότερη συνέπεια αυτής της ανεξέλεγκτης - κυριολεκτικά - κατάστασης που επικρατεί.

Πολύ περισσότερο από μια "αληθινή" νίκη, αξίζει η ίδια η υγεία. Οι ομάδες, οι ποδοσφαιριστές, το περιβάλλον τους, ο περίγυρός τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να χρειαστεί να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ. Ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα είκοσι χρόνια. Τα οποία, ειδικά αγωνιζόμενα σε ομάδες του πιο πάνω επιπέδου του ελληνικού ποδοσφαίρου, στην Super League δηλαδή, είναι πολύ εύκολο να "θαμπωθούν" από τα συμβόλαια, να παρασυρθούν από τις νίκες, να μεγαλοπιαστούν από τη δημοσιότητα. Και τελικά να δοκιμάσουν, όλο αυτό το "πακέτο", να το κάνουν πιο "εύκολο" για τον εαυτό τους.

Οταν επιπλέον γνωρίζουν ότι κανείς δεν θα τους ελέγξει, είναι ακόμη πιο πιθανό να πάρουν το ρίσκο. Η απόφαση της Λίγκας, που ήταν ομόφωνη μετά την πρόταση του Αστέρα, είναι πολύ σημαντική. Είναι ίσως ακόμη πιο σημαντικό ότι θα εφαρμοστεί και στις ομάδες Κ20. Εκεί που τα μυαλά ακόμη είναι πιο "άγουρα" για να γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφύγουν τέτοιους κινδύνους. Ή που καλά - καλά ακόμη δεν ξέρουν τι συμβαίνει γύρω τους...

Η απόφαση από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει και να εφαρμοστεί. Με συνέπεια, αλλά και με συναίσθηση ότι αυτό γίνεται όχι μόνο και κυρίως για να μην παρακολουθούμε έναν "ψεύτικο" αθλητισμό ή ποδόσφαιρο, αλλά για να προστατευθεί η υγεία νεαρών ανθρώπων. Αλλωστε αυτό είναι και ένα μάθημα αθλητικής παιδείας, που η χώρα μας το έχει μεγάλη ανάγκη.

Και το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό χρειάζεται να λάβει και η ίδια η πολιτεία, η οποία έχει αφήσει χωρίς πρόεδρο έναν οργανισμό, που με στόμφο έχει ονομαστεί Εθνικό Συμβούλιο. Γιατί άλλο δεν φροντίζουμε καν τον αθλητισμό της χώρας, που εκτός από τη διέξοδο που μπορεί να δώσει στους νέους της, θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και λαμπρό πεδίο πολιτικής δράσης. Και άλλο τον "χαντακώνουμε" κιόλας...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x